Izhevsk m/1930

Yleistä

Merkinantopistooli m/1930:n valmistus aloitettiin Neuvostoliitossa Izhevskin asetehtaalla vuonna 1930. Tätä V. Fedorovin suunnittelemaa merkinantopistoolia valmistettiin vuosina 1930–1943 suuret määrät ja se oli siten puna-armeijan yleisin käytössä ollut merkinantopistooli toisen maailmansodan aikana.

Ulkoisesti tämä ase muistuttaa suuresti saksalaista merkinantopistoolia m/1916. Vuonna 1943 tuotantoon tuli uusi malli m/1943, jonka oli tarkoitus korvata vanha malli. Sen tuotanto jäi kuitenkin vähäiseksi ja vuonna 1944 tuotantoon otettiin parannettu malli m/1944.

Merkinantopistooli m/1930
Merkinantopistooli m/1930

Merkinantopistooli

Merkinantopistooli eli toiselta nimeltä valopistooli, käytettiin sota-aikana merkinantoon ja valaisuun. Merkinantamisessa oli yleensä kyse, merkinantamisesta hyökkäyksen tavoitteeseen pääsystä, merkin antamisesta tykistölle tai lentokoneille. Merkinantamisessa voitiin, käyttää erivärisiä merkinantopatruunoita (esim. valkoinen, punainen, vihreä). Eri väreille oli yleensä etukäteen sovittu eri tarkoitus, tilanteesta riippuen. Yhdessä patruunassa pystyi olemaan myös useita valokapseleita, esim. kolme punaista.

Valaisussa oli yleensä kyse, asemien etumaaston valaiseminen, valopatruunalla (paloaika 5–10 sekuntia). Valopatruuna saattoi olla myös laskuvarjolla varustettu, jolloin valaisuaika kasvoi merkittävästi (paloaika yleensä yli 10 sekuntia).

Ampuminen

Kun merkinantopistoolilla ammutaan valaisutilanteessa, tulee valopatruuna ampua noin 40–45 asteen kulmassa, jotta valoa tuottava valokapseli, olisi mahdollisimman kauan ilmassa. Kun merkinantopistoolilla ammutaan merkinanto, tuli ampumakulman olla mahdollisimman tarkasti suoraan ylöspäin, jotta merkinantopaikka olisi helpommin paikannettavissa.

Yleensä merkinantopistoolin ammuksesta irtoava valokapseli nousee lentoradallaan noin 30–60 metrin korkeuteen, palaen kirkkaasti noin 20 000 kandelan valoteholla, noin 5–10 sekuntia.

Tekniset tiedot

Merkinantopistooli m/1930
 
- tyyppi merkinantopistooli
- toimintatapa kertatuli
- kaliiperi 26,5 mm (kaliber 4)
- piipun pituus 149,4 mm
- piipun rihlat ei ole
- aseen pituus 256,4 mm
- paino 995 g
- tähtäinlaite ei ole
- ammustyypit merkinanto, valo, savu
- ammuksen lähtönopeus -
- tulinopeus 3-5 lk./min
- maksimi kantama -
- valmistus vuodet 1930–1943
- valmistus määrä tuntematon
- valmistaja Izhevsk (USSR)
- hinta -
 

Valmistajan leimat

Merkinantopistoolissa sarjanumero on sijoitettu niin, että sen näkee vain kun ase on taitettuna. Sarjanumero on aseen piipun alla, vasemmalla puolella, piipun lukitsin olakkeessa. Valmistajan, Izhevskin asetehtaan logo (nuoli kolmion sisäpuolella) on lyöty aseen piipun päälle ja aseen runkoon vasemmalle puolelle.

Aseesta on olemassa lisäksi laivaston kaksi versiota. Toisessa oli pidempi piippu ja toisessa tuplapiippu.

Suomessa

Suomalaiset saivat jatkosodassa sotasaaliiksi tuntemattoman määrän venäläisiä valopistooleita mallia m/1930. Suomen armeijan kirjanpitoon otettuihin aseisiin lyötiin SA-leima, aseen rungon vasemmalle puolelle.

Lähdeluettelo

  • - War Relics Forum, url: http://www.warrelics.eu, 2.1.2011
  • - Merkinantopatruuna, url: https://www.waffenlager.net, 5.1.2023

2.1.20+1 (7.2.2023 09:43)