Kriegsverdienstkreuz (KvK)

Yleistä

Saksan valtakunnan johtaja Adolf Hitler perusti sota-ansioristin 18.10.1939. Mitalia myönnettiin samaan tapaan kuin rautaristiäkin, mutta sota-ansioristi voitiin myöntää myös sotaponnisteluissa ansioituneille henkilöille, jotka eivät olleet mukana suoranaisissa taistelutoimissa. Mitalia myönnettiin kaikissa luokissa miekkojen kanssa ja ilman miekkoja Suoranaisiin sotatoimiin osallistumattomille mitali myönnettiin ilman miekkoja (Kriegsverdienstkreuz) ja sotatoimissa kunnostautuneille se myönnettiin miekkojen kanssa (Kriegsverdienstkreuz mit Schwerten).

Kriegsverdienstkreuz

Kolme luokkaa

Sota-ansiorististä oli olemassa kolme eri luokkaa ja kukin niistä miekoin ja ilman miekkoja.

  • • Kriegsverdienstkreuz 2.Klasse, sota-ansioristi 2.luokka
  • • Kriegsverdienst Kreuz 1.Klasse, sota-ansioristi 1.luokka
  • • Ritterkreuz des Kriegsverdienstkreuzes, sota-ansioristin ritariristi

Kriegsverdienstkreuz
Sota-ansioristi 2.luokka miekoin, 2.luokka ilman miekkoja, luovutuspussi, mitalin nauha.

Sota-ansioristi 2.lk

Sota-ansioristi 2.lk on väriltään pronssi ja siinä on nauharengas. Mitalin koko on 49 x 49 mm ja se valmistettiin pronssista ja sinkistä. Mitali muodostuu rististä, jonka keskellä on hakaristi ja taustalla 45 asteen kulmassa olevat ristikkäiset miekat. Mitalin taustapuolen keskellä on vuosiluku 1939.

Mitali myönnettiin henkilöille, joiden toimilla on merkitystä sotaponnistelujen kannalta, mutta eivät suoranaisesti osallistuneet itse sotatoimiin. Mitalia jaettiin opettajille, teollisuuden työntekijöille, miehitystehtävissä oleville sotilashenkilöille ja leirivartioille. Mitalia myönnettiin miekkojen kanssa 6 134 950 kpl ja ilman miekkoja noin 1.5 miljoonaa kappaletta.’

Sota-ansioristi 1.lk

Sota-ansioristi 1.lk on väriltään hopea, muuten se on etupuolelta kuin 2. luokan mitalikin. Mitalissa ei ole nauharengasta vaan se on piikkikiinnitteinen. Tästä syystä mitalin taustapuoli tasainen, pl. kiinnityspiikki. Mitalin koko on 49 x 49 mm ja se valmistettiin sinkistä ja päällystettiin ohuella hopea kerroksella. Valmistajan LDO-numero on lyöty yleensä mitalin leveään kiinnityspiikkiin. Mitalia kannettiin asetakin vasemman etutaskun kohdalla.

Mitali myönnettiin henkilöille, joiden katsottiin tuoneen merkittävän oman panostuksen sotaponnisteluihin. Mitalia jaettiin teollisuuden työntekijöille ja johtajille, diplomaateille, leirivartioille. Mitali luovutettiin mustassa nahkakotelossa. Mitalia jaettiin ilman miekkoja 91 239 kpl ja miekkojen kanssa 483 603 kpl.

Sota-ansioristin ritariristi

Sota-ansioristin ritariristi perustettiin 19.8.1940. Mitali oli erittäin arvostettu ja Saksan valtakunnan johtaja Adolf Hitler oli miltei aina henkilökohtaisesti luovuttamassa mitalin. Mitalia myönnettiin yleensä korkea-arvoisille upseereille ja kansallissosialistisen puolueen johtohenkilöille. Mitalia kannettiin nauhakiinnitteisesti kaulassa, samaan tapaan kuten Rautaristin ritariristiäkin. Sota-ansioristin ritariristiä miekoilla myönnettiin kaikkiaan 118 kappaletta ja ilman miekkoja 137 kpl.

Lähdeluettelo

  • - German Army Uniforms and Insignia 1933 - 1945, Brian L. Davis
  • - Wehrmacht Awards, url: http://www.wehrmachtawards.com, 7.8.2013
  • - WW2 Awards, url: http://en.ww2awards.com, 9.8.2013
  • - Ritterkreuz des Kriegsverdienstkreuzes, url: http://www.military-awards.eu, 30.12.2012
  • - Wikipedia, War Merit Cross, url: http://en.wikipedia.org, 25.12.2013

25.12.2012 (2§.1.2021 10:58)