Rakenne ja toiminta
Panzerschreck on rakenteeltaan suhteellisen yksinkertainen. Se muodostuu putkesta, laukaisulaitteesta, yksinkertaisesta tähtäinlaitteesta, suojakilvestä ja rakettipanoksella (ajopanos) ammuttavasta ontelopanoksesta (Hohlladung = HEAT).
Panzerschreck on sähkölaukaisulla toimiva panssaria läpäiseviä rakettiammuksia (ontelopanos) ampuva ase. Ase on uudelleen ladattava, toisin kuin lyhyemmän kantaman omaava Panzerfaust. Aseen miehistönä oli ampuja ja lataaja. Lataaja työnsi ammuksen putken sisään sen takapäästä. Ampuja tähtäsi käyttäen apuna yksinkertaista tähtäin laitetta, jossa oli etäisyyssäädöt 100, 150 ja 200 metrin matkoille. Ampujalla oli kaksi liipaisinta, ensimmäinen viritti laukaisukoneiston ja toisella suoritettiin itse laukaisu. Laukaisun jälkeen rakettipanos lensi kaarevalla lentoradalla kohti kohdetta ja aseen putken takapäästä tuli rakettipanoksen voimakas tulisuihku, joka oli noin kolme metriä pitkä.
Aseen läpäisykyky perustuu suunnattuun räjähdysvaikutukseen. Siinä ammuksen räjähdysainepanoksen alkuräjähdys etenee panoksen pohjalta tunnetulla räjähdysnopeudella ammuksen kärkeä kohti. Ammuksen etuosa on ontelonmuotoinen ja keskittää räjähdysvaikutuksen suoraan eteenpäin. Kärkikartion metallista ja ontelon peitteeksi asetetusta metallilevystä sulaa räjähdyspanoksen nopean palamisen aiheuttamassa kovassa kuumuudessa metallisuihku. Tätä tapahtumaa kutsutaan Munroe-efektiksi. Metallisuihkun osumakohdalla oleva panssarilevy käyttäytyy nesteen tavoin ja väistyy suihkun tieltä. Tällöin puhutaan hydrodynaamisesta ilmiöstä. Metallisuihkulla on vain liike-energia, joten suihkumetallin tiheydellä on suuri merkitys läpäisyssä. Tapahtumassa räjähdysaineen palamisnopeus on todella suuri, noin 8 000 – 9 000 m/s, kun se tavallisissa panssarintorjuntakranaateissa on luokkaa 500 – 1 000 m/s.
Ase oli vaarallinen tottumattomalle käyttäjälle, koska taistelun melskeessäkin piti muistaa, että aseen putkesta purkaantui taaksepäin voimakas, noin 2–3 metriä pitkä voimakas tulisuihku. Väärin suunnattuna aseen tulisuihku poltti ampujan pahoin, jos se "heijastui" takaisin jostakin takana olevasta esteestä, tai pahimmillaan osui suoraan käyttäjään tai ampujan lähellä olevaan taistelutoveriin.