Jäger Eichenlaub für Mütze

Yleistä

Jäger Eichenlaub tammenlehvämerkki otettiin käyttöön 2.10.1942. Se oli tarkoitettu Wehrmachtin jääkäridivisioonien sotilaiden käyttöön. Merkki kiinnitettiin kolmella kiinnityspiikillä M43 kenttälakin (M43 Feldmütze) vasemmalle sivulle, 45 asteen kulmaan. Merkkiä valmistettiin alumiinista ja sinkistä. Se koko on 55 x 35 mm.

Merkki jääkäridivisioonien käytössä

Merkkiä käyttivät lähinnä 5.,8., 28., 100., 114. ja 118. jääkäridivisioonien (Jägerdivision) sotilaat. 1. hiihtojääkäridivisioonalla (1.Ski-Jäger-Division) oli vastaavan kaltainen merkki, tosin siinä tammenlehvämerkin päälle on sijoitettu suksi. Jos sotilas siirrettiin jääkäridivisioonasta tavalliseen jalkaväkeen, poistettiin Jäger Eichenlaub merkki. Merkistä oli olemassa myös kangasversio. Se ommeltiin asetakin oikean hihaan, 16 cm olkapäästä alaspäin.

Jääkärimerkkiä käyttivät lakissaan, myös erillisten jääkäripataljoonien sotilaat. Jatkosodan aikana toimi Kuusamo–Kiestinki suunnalla, kaksi erillistä jääkäripataljoonaa (3. ja 6.Jäger-battalion), joiden sotilaat käyttivät ko. merkkiä.

Enemy at the Gates - Major Erwin König

Vuonna 2001, julkaistussa sotaelokuvassa tarina pohjautuu Stalingradin taisteluun ja siellä kahden kuuluisan tarkka-ampujan, eräänlaiseen kaksintaisteluun. Vastakkain ovat komissaari Danilovin suosikki, puna-armeijan tarkka-ampuja Vasily Zaitsev ja Wehrmachtin tarkka-ampuja majuri König. Majuri Erwin Königillä (näyttelijä Ed Harris) on elokuvassa Jäger Eichenlaub merkki kenttälakissaan. Elokuva on todennäköisesti aika fiktiivinen, tarkka-ampujien kaksintaistelun osalta. Majuri Köningin olemassa olo perustuu puhtaasti Zaitsevin väitteisiin, että hän olisi kaatunueen saksalaisen tarkka-ampujan papereista tiedon löytänyt. Saksan maavoimien arkistot puolestaan eivät tunne ketään tarkka-ampujaa, nimetä König tai Koning. Hänen oikeaksi nimen on myös väitetty olevan Thorvald, mutta myöskään hänen nimeä ei arkistoista löydy. Legendaarinen tarkka-ampuja Zaitsev kyllä oli Stalingradissa 1942–1943, mutta hänen vastustajata ei ole tietoja. Königin olemassaolo on laitettu eri lähteissä, Neuvostoliiton propagandan piikkiin.

Majuri Erwin Königin (Ed Harris) kenttälakissa on Jäger Eichenlaub merkki, elokuvasa Enemy at the Gates.

Lähdeluettelo

  • - Uniforms and Traditions of the German Army, Vol. 2, Angolia & Schlicht
  • - Wehrmacht Awards, url: http://www.wehrmachtawards.com, 21.12.2012
  • - Wehrmacht Lexikon, url: http://www.wehrmachtlexikon.de, 29.12.2012
  • - German Militaria Collectibles, 29.12.2012
  • - Erwin König, url: https://www.wikipedia.org
  • - The truth About Erwin König Sent to Stalingrad to Take on The Very Effective Soviet Snipers, url: https//www.warhistoryonline.com

29.12.2006 (5.2.2021 19:31)