Ehrenzeichen für deutsche Volksplege

Yleistä

Vuonna 1937 perustettiin Ehrenzeichen des Deutschen Roten Kreuzes (DRK), eli Saksan punaisenristin ansioristi. Siitä oli olemassa kaksi luokkaa, 1.lk ja 2.lk. 1. luokan mitalissa oli tammenlehvä, puna-valkoisessa nauhassa. Vuoden 1937 mitalissa on vasemmalle katsovan kotkan rinnassa punainen risti.

Tämän DRK-mitalin pohjalta Adolf Hitler antoi 1.5.1939 asetuksen uudistetusta, siviilihenkilöille ja lähinnä sosiaalisektorilla palveleville jaettavan mitalin, Ehrenzeichen für deutsche Volksplege (suom. Saksan kansanhoidon kunniamerkki). Asetuksen allekirjoittivat Asetuksen allekirjoittivat Adolf Hitler, Rudolf Heß, Wilhelm Frick, Franz Seldte, Joseph Goebbels, Joachim von Ribbentrop, Wilhelm Keitel ja presidentin kansliapäällikkö Dr. Otto Meissner. Tämä uusi kunniamerkki korvasi Saksan punaisenristin DRK-mitalin, eikä sitä enää tämän jälkeen jaettu.

Ehrenzeichen für deutsche Volksplege -mitalista oli olemassa kolme ”luokkaa” (Stufe - tasoa) ja sitä jaettiin erilaisista ansioista, mutta selkein kohde oli terveydenhoitohenkilökunta ja varsinkin haavoittuneiden hoitajat (lääkärit ja hoitohenkilökunta). 30.1.1942 alkaen 3. tason mitaliin voitiin liittää ristissä olevat miekat, jotka kiinnitettiin mitalin nauhaan.

Mitalin luokat (Stufe)

  • - I. Stufe, nelisakarainen tähti, erityisistä ansiosta
  • - I. Stufe, kaulaan ripustettava mitali, kultaisilla tammenlehvillä
  • - II. Stufe, rintamerkki, kiinnitys neulalla
  • - III. Stufe, mitali (tavallinen rintaan ripustettava malli)
Ehrenzeichen für deutsche Volksplege -mitalin kolme eri tasoa III, II ja I. Stufe

Ansioristi on valmistettu pronssista, pinnoituksena emalointi ja reunat kullattu. Risti on muodoltaan Geneven ristin muotoinen. Mitalin koko on 52x56mm (1. ja 2. Stufe) ja 42x42mm (3. Stufe), 40x44,6 mm. Ristin keskellä oleva kotkan on kooltaan 20x23,5 mm. Mitalin paino 16,19 g. Mitalin mukana luovutettiin myöntökirja ja alla olevan kuvan mukainen punainen säilytysrasia. Mitalia valmisti ainakin Berliinissä toiminut Gerb. Godet & Co.

Ehrenzeichen für deutsche Volksplege (III.Stufe) säilytysrasiassa

Lakkautettu Saksan punaisen ristinmitali perustettiin uudelleen 8.5.1953, nimellä Ehrenzeichen des Deutschen Roten Kreuzes. Siinä kotka ja hakaristi oli korvattu tammenlehvin ympäröidyillä punaisella ristillä.

Lähdeluettelo

  • - Ehrenzeichen für deutsche Volksplege, url: https://www.de.wikipedia.org, 28.1.2021
  • - Social Welfare Decoration, https://en.wikipedia.org/wiki/Social_Welfare_Decoration, 28.1.2021
  • - Ehreinzeichen für deutsche Volksplege, http://www.germandaggers.com/Gallery/RC.php, 28.1.2021
  • - Ehreinzeichen für deutsche Volksplege 3.Stufe, url: https://www.ehrenzeichen-orden.de, 28.1.2021

28.1.2021 (31.1.2021 23:20)