Edelweiß

Yleistä

Edelweiß on Saksan vuoristojääkärijoukkojen (Gebirgsjäger) käyttämä tunnus, joka otettiin käyttöön 2.5.1939. Edelweiß-lakkimerkissä on kuvattuna alppitähti (Leontopodium alpinum). Metallista valmistettua Edelweiß-lakkimerkkiä käyttivät Saksan maavoimien (Wehrmachtin) vuoristojääkäridivisioonien sotilaat, jotka olivat suorittaneet vuoristojääkärikoulutuksen ja vuoristossa marssittavan raskaan Edelweiß marssin (Edelweiß marsch).

Paikka lakissa

Edelweiß-lakkimerki on valmistettu metallista ja siinä on viisi ommelreikää kiinnitystä varten. Merkki ommeltiin kiinni M43 kenttälakin (M43 Feldmütze) tai vuoristolakin (Bergmütze) vasemmalle sivulle. Merkki asetettiin 45 asteen kulmaan, niin että kukka osoittaa taaksepäin. Kukan varren alapää asetettiin 2 cm päähän lipan reunasta ja 5 mm ylöspäin lakin alareunasta.

Waffen-SS

Waffen-SS vuoristojääkärit ottivat Edelweiß merkin käyttöönsä lokakuussa 1943. SS-vuoristojääkärit tosin käyttivät kenttälakeissaan merkin kankaasta valmistettua versiota. Se poikkesi Wehrmactin kangasmerkistä oikeastaan vain pohjavärinsä puolesta. Wehrmachtin Edelweiß kangasmerkin tausta oli vihreä, Waffen-SS:n musta. SS ei tiettävästi käyttänyt Edelweiß merkin metalliversiota ollenkaan.

Hihamerkki

Saksalaisilla vuoristojääkäreillä oli asetakkinsa oikeassa hihassa kankaasta valmistettu, Edelweiß hihamerkki. Se ommeltiin kiinni 16 cm alaspäin olkapäästä katsoen. Merkkiä käyttivät niin Wehrmacht kuin Waffen-SS. Tässäkin merkissä Wehrmacht käytti vihreällä pohjalla olevaa merkkiä, Waffen-SS puolestaan mustapohjaista merkkiä.

Edelweiß-hihamerkki

Bergführer

Vuoristojääkäreillä oli käytössään myös Bergführer merkki. Tässä ovaalin muotoisessa metallimerkissä oli keskellä Edelweiß ja sen alla teksti BERGFÜHRER. Wehrmachtin käyttämissä merkeissä tekstinä oli HEERES BERGFÜHRER. Merkki kiinnitettiin asetakin vasemman etutaskun keskelle.

Lähdeluettelo

  • - German Army Uniforms and Insignia 1933 - 1945, Brian L. Davis

29.12.2012 (2.1.2021 12:58)